+36 44 510 255

A kedvezményezett neve: Kisar Község Önkormányzata

A projekt címe: Kisari Védőnői Szolgálat épületének felújítása, korszerűsítése, eszközbeszerzés

A projekt azonosítószáma: TOP-4.1.1-15-SB1-2016-00012

A szerződött támogatás összege: 55 440 882 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 100 %

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2018. 03. 31.

A projekt tartalmának bemutatása:

Kisar többszörösen hátrányos település, ahol az önkormányzat, mint szolgáltató kötelező feladataként látja el a védőnői feladatot. A felújításra kerülő-jelenleg is védőnői szolgálatot ellátó épület a település központjában található, jól megközelíthető gyalogosan, babakocsival, vagy az úttesten kerékpárral, autóval is. Az épület épületszerkezetei elavultak, alaprajzi kialakítása nem felel meg a jogszabályi követelményeknek. Lapos tetővel fedett, mely a csapadékot a tartófalakra vezeti, és folyamatosan áztatja, nyirkosan tartja azokat. Nyílászárói szerkezetei, burkolatai, épületgépész és elektromos rendszere korszerűtlen, az épületszerkezetek hő szigeteletlenek és nem biztosított az épület akadálymentes megközelíthetősége, valamint az évek alatt megkoptak, elavultak a védőnő feladatához szükséges eszközök. A megfelelő színvonalon való feladatellátás, és a mindenki számára egyforma hozzáférés biztosítása érdekében szükséges az épület teljes korszerűsítése, a funkcionális helyiség elrendezés kialakítása, akadálymentesítése, valamint az elavult, hiányos eszközök pótlása.

A beruházással megfelelő színvonalú egészségfejlesztési feladatok ellátására, megelőző ellátások nyújtására nyílik lehetőség a korszerűsített, modern épületgépészettel, megújuló energiával működtetett, akadálymentesített védőnői tanácsadóban, mint tanácsadás kismamák számára, játszószoba kisgyerekek-szülők részére, várandóstorna szülő pároknak, szülőszerepre felkészítő csoportfoglalkozások, kismamáknak, csecsemőknek, gyermekeknek szóló csoportos egészségfejlesztő programok, nőgyógyászati vizsgáló: szűrővizsgálatokhoz, nővédelemhez. A fejlesztés a kapuőri szerep megerősítésének célkitűzésével összhangban hozzájárul az ellátási szintek közötti együttműködés javításához, a betegút menedzsment optimalizálásához.

Projektünk megvalósításával hozzájárulunk az egészségügyi alap ellátórendszer eredményességének és hatékonyságának javításához. Az egészségügyi alapellátó-rendszer infrastrukturális fejlesztése az intézmények szolgáltatásainak és infrastrukturális feltételeinek korszerűsítését, a hozzáférés egyenlőtlenségeinek mérséklését célozza, különös tekintettel az alábbi célcsoportokra: várandósok, nők, gyerekek és fiatalkorúak, fogyatékkal élők és idősek. A projekt kitűzött célértékei, a projekttevékenységek illeszkednek a szakpolitikához (Semmelweis Terv, Egészséges Magyarország 2014-2020 c. Stratégia), a TOP célkitűzéseihez, valamint a felhívás céljaihoz.