+36 44 510 255

SZATMÁRI GASZTRONÓMIA

Káposztás és túrós puliszka

A forrásban lévő sós vízbe belecsorgatjuk a kukoricadarát állandó kevergetés mellett. Addig főzzük míg az edény falától szinte elválik. …

Savanyú krumplileves

Feldaraboljuk a kolbászt 5-6 cm-es darabokra, feltesszük főni 3 liter sós vízbe. Ha már majdnem megfőtt, hozzátesszük a kockára vágott krumplit és a babérlevelet. …

Rongyos lapótya

A lisztbe beletesszük a sót, a szódabikarbónát, a kefírt, a zsírt és a langyos vizet. Ezeket összegyúrjuk és egy fél óráig pihentetjük. …

Szilvalekváros gombóc

A krumplit megfőzzük, ha kihűlt, lereszeljük. A liszttel és a két tojással összegyúrjuk. Elnyújtjuk, négyzetekre vágjuk, közepébe szilvalekvárt teszünk …

Kötött-tésztaleves

A lisztből, a tojásból és fél deci vízből levestésztát gyúrunk, deszkán nyújtófával kinyújtjuk. A levestésztát megkenjük egy jó evőkanél zsíron fonnyasztott, apróra vágott fej vöröshagyma, kiskanálnyi paprika és őrölt bors keverékével. A tésztát ujjnyi vastagságban ráhajtjuk kétszer, majd a tésztacsíkokat elvágjuk, ezekre laza csomókat kötünk, és leszakítjuk. Így folytatjuk, míg a tésztát mind fel nem kötöztük. A zöldségeket a fűszerekkel 3 liter vízben felforraljuk, és a tésztát is ebbe tesszük főni. A kötött tészta akkor kész, ha a kanállal kettévágva a belseje puha, nem fehér, nem lisztes.

Hozzávalók:

25 dkg liszt, 2 db tojás, egy nagy evőkanál zsír, 1 fej vöröshagyma, pirospaprika, őrölt bors, só, petrezselyemlevél, paprika, paradicsom.

Tovább a receptekhez

Tengerikásás töltöttkáposzta

Az összevagdalt hagymát zsíron a szalonnával üvegesre pároljuk. A tűzről levéve belerakjuk a darált és pirospaprikát. A tengerikását alaposan átmossuk. A füstölt húst apró darabokra vágjuk, és a kásával, hagymás keverékkel, fűszerekkel jól összedolgozzuk. A savanyú káposztát leveleire szedjük, a vastag szárrészt levágjuk és hideg vízben áztatjuk. Majd jól lecsöpögtetve a nagyobb leveleket 2 darabra tépjük. A levélre egy evőkanálnyi tölteléket teszünk, azt begöngyöljük, majd a végét behajtjuk. A fazék aljára apró káposztát rakunk, és erre helyezzük a töltött káposztákat. Vízzel felöntjük, hogy teljesen ellepje. Végül az egészet lassú tűzön megfőzzük.

Hozzávalók:

1 kg tengerikása, 1,5 kg füstölt hús, 20 dkg füstölt szalonna, 2 fej vöröshagyma, 2 evőkanál sós darált paprika, 2 fej savanyú káposzta, 1 nagy evőkanál zsír, 2 cikk fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika.

Tovább a receptekhez

Aszaltszilva leves

Megmossuk az aszalt szilvát, majd 4 liter vízben a fűszerekkel feltesszük főni. Mikor majdnem megfőtt, a levéből kiveszünk egy kicsit és elkavarjuk benne a szilvalekvárt, majd visszaöntjük a leveshez. Tovább főzzük. A liszttel, a tejjel, a tojással habarást készítünk és a leveshez öntjük, felforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges, teszünk még bele cukrot, vaníliás cukrot.

Hozzávalók:

1 kg aszalt szilva 2 evőkanál cukor 1 csomag vaníliás cukor pici só fahéj szegfűszeg fél citrom 1 evőkanál szilvalekvár 5 evőkanál finomliszt 1 liter tej 1 tojás

Tovább a receptekhez

Szívesen olvasna több receptet?

Összeállítunk egy praktikus kis menüsort, hogy megismerkedjen Szatmár ízeivel, ötleteket adjunk az ínyenségek kipróbálásához.

Tovább a receptekhez